Portrush Town Hall

Key facts

Client: Heritage Lottery Fund
Value: 1.5m
Architect: Consarc Limited
Contractor: McCloskey & O'Kane

Services Provided

  • Project Management
  • Project Programming
  • Construction Advice
  • Project Monitoring
  • Cost Planning and Management

Sectors

  • Education
  • Conservation
  • Leisure

2M Associates provided Project Management Services to the Heritage Lottery Fund for the restoration of Portrush Town Hall on the North Coast of County Antrim, Northern Ireland.

As Project Monitors 2M Associates undertook reviews of the projects at pre-determined intervals and reported on:

  • Progress of all relevant Project activities against the programme
  • Project Expenditure(actual/forecast against budget)
  • Proposed and Actual changes to the project and the likely effect
  • Any contractural arrangeemnts or claims affecting the project
  • Applications for project finance drawdown
  • Recommendations for action by the funder/monitor

The Town Hall was used previously by a large number of community groups for a diverse range of uses incluidng Summer theatres and Irish dancing festivals.

On completion these activities will resume with other uses such as conference facilities being proposed.

The project involved the restoration of the external and internal fabric of a derelict and disused town hall.

Externally brickwork, window, roofing repairs and removal of an out of character extension formed the major elements of the work. There was also an environmental works scheme in the area surrounding the entrance and the statue.

Internally the works included demolitions and re-building to form kitchen and office facilities at basement level, toilets, box office and meeting rooms at ground floor, with further toilet facilities and theatre facilities (including gallery) located on the upper floor.

Reinstatement of the outstanding stairs and balustrades that had been vandalised and/or removed over the years will form an important part of the finishing works.

Redecoration of the building was to be carried out to bring the building back to it's former condition.

The building is designed to be fully DDA compliant on its completion to ensure enjoyment by all sections of the local community and also by the many tourists who visit Portrush.